от dimitard1 » 06 Фев 2010 15:28
Малко от вас сигурно знаят, че имам завършена втора специалност в УНСС - Маркетинг. Едни от малкото, но наистина полезни неща, които научих, бяха следните:
1. Клиентът ни прави услуга, като ни досажда и ни отнема от времето.
2. Нашата заплата идва с парите, дадени от клиентите.
3. Ако ги няма клиентите, фирмата ще фалира и съответни ние ще станем безработни.
Това са неща, които са напълно логични и сигурно ще кажете "Знаем ги." Да, но замислете се колко хора в България, които работят с клиенти, ги осъзнават. Защото ако ги осъзнаваш, няма да се държиш с клиентите като идиоти, коит ти досаждат.
Най-са ми смешни сервитьорите. С едно безупречно обслужване могат да си изкарат добри бакшиши, които формират немалка част от месечната им заплата. Обаче незнайно защо много от тях избират да се държат отвратително с клиентите.
Няма да забравя едно кино от Януари 2005 в кино Арена Запад. Тогава отидох да гледам "Александър" с кумовете. Аз успях да отида по-рано и се наредих на огромните опашки
(филмът беше излязъл току-що), за да купя билети. Когато ми дойде реда, без да се мисля купих 3 билета на най-добрите възможни места, които за съжаление бяха на 4-ти ред. Когато им звъннах на кумовете и им съобщих новината, те ми предложиха да ги сменя за по-хубави от някоя прожекция на другият ден. Аз казах "Готово, няма проблеми."
Каква ми беше изненадата, когато отидах на касата и там проведохме следният разговор:
- Може ли да сменя тези 3 билети за три от същата прожекция утре?
- Не може!
- Защо?
- Ами защото вече са изпринтени (!!!). Каква да ги правя тези три билета за днес?
- Ами ще ги продадете на други трима души.
- Откъде сте сигурен, че ще ги продам? Може да не ги продам? (в това време пред касите имаше около сто души)
- Вие добре ли сте? Вижте колко хора има тук. Аз даже мога да ги продам сега тези билети.
- Ами продайте си ги вие тогава!
- Моля?!?
Аз веднага се обърнах и за около 30 секунди продадох два от билетите. За съжаление не съобразих, че останалия един билет е много по-трудно да се продаде, отколкото трите накуп. След около 1 час ходене по мъките, за щастие се намери един нормален мениджър, който ми взе билета, отиде зад касите и за 15 минути продаде билета и ми върна парите. Парите, които така или иначе пак дадох на киното, защото си купих отново 3 билета, но за другият ден.
По време на този 1 час ходене по мъките бях останал насаме с една от служителките, която къде тактично, къде директно ми даде да разбера, че това, което го искам, е все едно да искам Ботев Пловдив да спечелиш Шампионската лига и по-добре да ги оставя на мира и да си отивам вкъщи. Накрая аз не издържах и я попитах:
- Извинете, вие осъзнавате ли, че заплатата, която получавате, собственикът на киното я изпраща с парите, които давам аз и другите клиенти?
При което тя успя само да измрънка:
- Едва ли това е вярно?!
- Така ли? А вие какво си мислите? Че той взима от собствените си спестявания, за да ви плаща заплатата?
При което тя сконфузно млъкна.
За това, което направиха, заслужават да не ходя повече там. Но тъй-като все пак разрешиха ситуацията, както аз искам (макар че това стана за час, а трябваше да стане за 2 минути), ходя от време на време там. Но не могат да се похвалят със същият късмет фирми като Мобилтел, Булбанк, Еуратек, Булсатком и други, чието лошо обслужване доведе до там, че аз съм се зарекъл повече да не им дам и 1 лев. Готов съм да отида при други фирми, дори и техните цени да са по-високи.
За съжаление доста хора не отдават голямо значение на лошото обслужване и продължават да ползват услугите на фирми, които са се отнасяли с тях лошо. Поради което лошото обслужване продължава да е на мода, защото не носи преки вреди на фирмите.
Затова имам един апел - правете като Павли. Не ползвайте фирми, които се отнасят грубо с вас. В днешната пазарна икономика почти всяка фирма има конкуренция и почти винаги можете да отидете при друга фирма. Ако всички българи спазват този принцип, фирмите с лошо обслужване ще изчезнат от пазара или поне ще са много малко.
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain
Български форум за кино: http://www.kinobg.org/